Veelgestelde vragen

Algemeen

Mocht u problemen ervaren met uw gebit dan kunt u, na een telefonische afspraak, altijd terecht in mijn praktijk. Heeft u vragen en/of opmerkingen kunt u mij bij voorkeur mailen. Deze mail zal ik trachten dezelfde dag te beantwoorden.

Nee, om behandeld te worden voor een nieuwe gebitsprothese heeft u géén verwijzing van een tandarts of huisarts nodig.

In totaal komt u 5 à 6 keer voordat u gebitsprothese klaar is.

Uiteraard heeft u inspraak bij het maken van de keuze in kleur en vorm van uw nieuwe tanden en kiezen. Tijdens de 3de behandeling bespreek ik met u wat voor u de beste keuze is. Mocht bij de 4de behandeling blijken dat de keuze niet goed is geweest dan kan dat tijdens deze behandeling nog veranderd worden.

Natuurlijk mag u een foto meenemen van vroeger om te refereren.

Elke zorgverzekeraar stelt een eis aan de levensduur van een gebitsprothese. Meestal ligt deze gestelde levensduur tussen de 5 en 8 jaar.

Laat uw gebitsprothese dan door mij controleren. Samen kunnen we bepalen wat de beste oplossing voor uw probleem is.

Uw gebitsprothese wordt met veel aandacht en zorg vervaardigd. Op de duurzaamheid wordt 1 jaar garantie afgegeven. De garantie vervalt op het moment wanneer u zelf wijzigingen aanbrengt aan uw gebitsprothese.

Het is verstandig om uw gebitsprothese iedere 2 jaar te laten controleren. Mocht er een probleem zijn of zich aandienen dan is kan het vaak met een kleine ingreep opgelost worden.

Gebruik

Het is verstandig om de gebitsprothese uit te doen en in een beker water te zetten. Hierdoor krijgen de kaken rust en frisse lucht. Ook kunt u dan niet gaan knarsen of klemmen.

Poets uw gebitsprothese iedere dag en zorg dat deze ook schoon blijft. U kunt het beste poetsen met een tandpasta, prothese poetsgel (Ecosym®) of zachte zeep (groene zeep). Wat u nooit mag gebruiken is kokend water, bleekwater, schuurmiddel of bruistabletten.

Tandsteen is een kalkafzetting uit uw speeksel. Deze kalkafzetting kunt u oplossen door uw prothese ’s nachts in het water te zetten en er een scheutje azijn (geen schoonmaakazijn) aan toe te voegen. Na enkele dagen zal het tandsteen vanzelf oplossen. Mocht u uitschieten met de azijnfles dan kan dit geen schade veroorzaken.

Bij pijnklachten moet u altijd met mij contact opnemen, zodat de pijnlijke plek behandeld kan worden In het begin kan het zijn dat het praten of kauwen iets anders aanvoelt dan in uw oude situatie. Ook kunt u in het begin last hebben van meer of minder speeksel en smaak in de mond. Dit noemt men de gewenningsperiode.

Tijdens het schoonmaken zou uw gebitsprothese in de wastafel kunnen vallen. Leg daarom een handdoek in de wastafel zodat uw prothese niet kapot zal vallen. Laat u gebitsprothese regelmatig controleren op de pasvorm. Een gebitsprothese met een verslechterde pasvorm zal sneller breken.

Nee. Er zijn diverse kleefpoeders en pasta’s op de markt om uw gebitsprothese meer houvast te geven. Deze middelen zijn er als noodoplossing maar het probleem van uw slecht zittende prothese wordt hiermee niet blijvend opgelost. Laat uw gebitsprothese door mij controleren om een passende oplossing te vinden.

Problemen

Bij kapotte mondhoeken moet de gebitsprothese gecontroleerd worden. De gebitsprothese kan namelijk door gebruik en slinken van de kaak te laag zijn geworden waardoor de mondhoeken invallen. Door het invallen van de mondhoeken blijft er gemakkelijk speeksel in staan waardoor het speeksel gaat smetten en roodheid veroorzaakt.

Medicijnen kunnen van invloed zijn op het dragen van een prothese. Lees daarom altijd de bijsluiter van de medicijnen. Meestal staat er iets over gevoelig slijmvlies, meer of minder speeksel.

Ja, als de hoogte van uw gebitsprothese te hoog of te laag is. Spieren bij het kaakgewricht worden dan overbelast en kan de pijn zich uiten in hoofdpijn of oorpijn.

Een gebitsprothese kan door gebruik en slinken van de kaak te laag worden. Hierdoor kunnen er rimpels ontstaan.

Mocht u gebitsprothese stuk gaan ga dan zelf nooit repareren. Verkeerd gelijmde gebitsprotheses zijn namelijk niet meer door mij te corrigeren. Bel met mij om te overleggen hoe we deze vervelende situatie zo spoedig mogelijk kunnen verhelpen.

Implantaten

Het plaatsen van implantaten hangt af van meerdere factoren namelijk de vorm van de kaak, hoeveelheid kaakbot, mondhygiëne en uw algemene gezondheid. Leeftijd is niet van invloed.

Het plaatsen van implantaten mag alleen gedaan worden door een implantoloog of kaakchirurg.

Voor een bezoek aan de implantoloog of kaakchirurg heb je een verwijzing nodig van een tandprotheticus of tandarts.

Het aantal implantaten in uw kaak is afhankelijk van de vorm van de kaak en de hoeveelheid kaakbot.Implantaten zijn erg duurzaam en kunnen enkele tientallen jaren meegaan. Wel is een goede mondhygiëne en een regelmatige controle noodzakelijk.

Implantaten zijn erg duurzaam en kunnen enkele tientallen jaren meegaan. Wel is een goede mondhygiëne en een regelmatige controle noodzakelijk.

Als de aanvraag voor implantaten wordt goedgekeurd zullen de kosten, afhankelijk van uw zorgverzekering, geheel of gedeeltelijk vergoed worden.

Nadat de implantaten zijn geplaatst heeft het lichaam ongeveer 2 maanden nodig om het implantaat met het bot te laten vergroeien. Daarna kan de nieuwe prothese gemaakt worden.

De eerste dagen na het plaatsen van de implantaten vind u het zelf waarschijnlijk niet prettig om een gebitsprothese te dragen. Maar na een aantal dagen kunt u de gebitsprothese gewoon weer dragen, waar nodig zal de gebitsprothese qua pasvorm worden aangepast om de tussen liggende tijd iets aangenamer te maken.